Verse truffels

Truffels groeien onder de grond en zijn daardoor lastig te vinden. Ze hebben een lang rijpingsproces en zijn niet te kweken, maar wel te cultiveren. Er bestaan meer dan 200 truffelsoorten, slechts 5 daarvan zijn culinair interessant.

Geen wonder dat het een exclusief product is. En dan hebben we het over de smaak nog niet eens gehad!

Zwarte Zomertruffel
Tuber Aestivum

“Mild en nootachtig van smaak”
De Italianen noemen deze truffel de scorzone. De oogst zomertruffels is over het algemeen groter dan de winter- en herfst truffels. Dus de prijs is ook wat vriendelijker.
mei | juni | juli | augustus | september

Zwarte Herfsttruffel
Tuber Uncinatum Vitt

“Rijke, volle nootachtige smaak”
De zwarte herfsttruffel lijkt qua uiterlijk op de zomertruffel, maar is wat donkerder. Biologisch gezien is het dezelfde soort. Maar de smaak is zó anders, dat het niet te vergelijken is met de zomervariant. De rijpere smaak maakt deze truffel een echte publieksfavoriet.
september | oktober | november | december

Witte Alba Truffel
Tuber Magnatum Pico

“Intense en delicate smaak”
De witte Alba truffel is de meest exclusieve truffel. Deze truffel komt minder voor en de oogstgebieden zijn kleiner, maar er is veel vraag naar. Eet deze truffel zo vers mogelijk. De witte truffel eet je puur en rauw en verwarm je niet mee in een gerecht. Houd het zo simpel mogelijk (een paar dunne plakjes met gezouten boter op brood!)
september | oktober | november | december

Zwarte Wintertruffel
Tuber Melanosporum

“Mild en nootachtig van smaak”
De zwarte wintertruffel heeft een diepe, rijke smaak en een zoete (chocolade) aardse geur. Deze truffel is schaarser dan de zomertruffels.
januari | februari | maart | november | december

Witte Bianchetti Truffel
Tuber Albidum Pico

“Krachtige smaak en geur”
Deze kleine witte truffel doet denken aan de witte alba truffel, maar heeft een minder exclusieve prijs.
maart | april

Groeiproces en gebied

Een truffel is een zwam. Het is de vrucht van een schimmelnetwerk, net zoals een appel de vrucht is van een appelboom. Alleen zit deze appelboom volledig onder de grond, en zijn vruchten ook.

Voordat een schimmelnetwerk zich zover ontwikkeld heeft dat het truffels gaat vormen, zijn we 7 tot 15 jaar verder. De lastige vindbaarheid maakt de truffel exclusief. Dat en het beperkte oogstgebied. Waar appels op veel plekken in de wereld te kweken zijn, is dat met truffels niet het geval.

Ze groeien wel overal op de wereld (behalve op Antarctica).
Maar de 5 soorten culinaire truffels worden gevonden in landen aan de noordrand van de Middellandse Zee. Umbrië (Italië) en het Zuidwesten van Frankrijk zijn de bekendste truffelgebieden.

Sinds kort is het de familie Urbani gelukt om ook in Australië truffels te cultiveren.

De groei

Truffels kiezen hun gastheer nauwkeurig. Ze groeien alleen onder specifieke boomsoorten zoals de eik, populier, haagbeuk of hazelnoot. De bomen hebben geen last van de schimmels. Integendeel, de fungus helpt de boom voedsel uit de grond te halen en krijgt daarvoor koolhydraten terug. Er ontstaat een complexe relatie tussen grond, boom en de truffel. Hoewel de truffel aardig is voor zijn gastheer, is hij dat niet voor zijn buren. Hij roeit alle planten uit die zich in de omgeving van ‘zijn’ boom bevinden.

De oogst

Ieder weekend, in alle vroegte, trekken duizenden truffeljagers er met hun hond op uit. Ze speuren de Italiaanse, Franse en Spaanse bossen af op zoek naar oogstrijpe truffels. Doordeweeks zijn die jagers gewoon ambtenaar, postbode of automonteur. Alleen in het weekend hebben ze tijd voor hun bijbaan: de truffeljacht.

Iedere jager moet geautoriseerd zijn om te mogen zoeken in een bepaald gebied. Dit wordt streng gecontroleerd. Met hun honden trekken ze de bossen in. De honden worden van kleins af aan getraind en afgericht. Zonder hond geen truffels, dus een goed afgericht dier is goud waard. Overigens struinen de honden niet hele ochtenden door de bossen, hoe lang ze de jacht volhouden is afhankelijk van het geslacht. Een teefje kan gemiddeld zo’n 45 minuten zoeken, een reu behoudt maximaal 20 minuten zijn concentratie.

Varkens hebben ook een uitstekende reuk en speuren truffels perfect op. Alleen zijn ze ook erg dol op de zwam en eten die liever zelf op. Daarnaast woelen ze met hun neuzen de grond en daarmee het schimmelnetwerk kapot. Tegenwoordig gebruiken truffeljagers dus vooral honden, die wijzen de truffels aan.

De handel

Hun oogst (gemiddeld 100 gram tot 1 of 2 kilo) verkopen de truffeljagers op de dichtstbijzijnde truffelmarkt. Soms gewoon vanuit de achterbak van hun auto.

Op deze kleine, authentieke marktjes wordt de prijs bepaald. Omdat de opbrengst elke week verschilt, varieert de prijs ook. Het aloude spel van vraag en aanbod speelt zich op deze markten af.

Het is een misverstand dat truffels duur zijn, want niet voor alle truffels betaal je de hoofdprijs. Zomertruffels zijn ruimschoots voorhanden, dus de prijs is ook wat vriendelijker.

De bestellingen verse truffels die wij voor de Nederlandse markt binnenkrijgen, geven we op maandag door zodat ze diezelfde dag nog klaargemaakt en verzonden kunnen worden.

Dinsdagmorgen worden de truffels bij ons in Nederland geleverd en verzorgen wij de levering naar onze klanten.

 • “Elke keer weer onder de indruk van de 24-uurs levering van verse truffels. En de gasten van ons restaurant spreken ons vaak aan over de heerlijke smaak!”

  Johan van der Brink
 • “De derivaten producten van Urbani hebben bij elke levering elke keer weer een constante volle truffels-smaak.”

  Franciska van Staveren, Voeding-en smaak Consulente
 • “De kwaliteit van de verse zwarte truffels welke wij wekelijks bestellen zijn altijd buitengewoon!”

  Johan van Leeuwen
 • De gasten van ons Italiaanse restaurant willen inmiddels niet anders meer dan truffels van Urbani. “De meest smaakvolle truffels die we kennen” is vaak hun reactie.

  Simone Luperto

Verse truffels

Indien op maandag besteld, uiterlijk woensdag in huis.

Selecteer een Afleverpunt